test

Ahad, 27 April 2008

PETRORINGGIT: Siapa Menipu? Anwar?

Ada beranggapan tawaran Anwar Ibrahim tentang royalti minyak 20% itu agak tidak masuk akal. Saya sendiri akan merasakan ianya terlalu tinggi. Disebabkan ia akan memberi manfaat kepada Kelantan dan Trengganu, maka saya amat bersetuju ianya dinaikkan, akan tetapi tidak perlu sehinggga 20%.

Tersebut Alkisah seorang bernama JOE FERNANDEZ, telah mengemel Jed Yoong mengenai unsur negatif Anwar Ibrahim, saya tidak mahu sentuh hal lain kecuali royalti minyak.

Daripada emel itu:


Instead, Anwar is harping on offering 20 per cent of the oil royalty when he knows this is not true. Malaysia only gets 15 per cent oil royalty. So, how can the Federal Government offer 20 per cent to the oil states? Why didn’t he offer the 20 per cent when he was Finance Minister for so many years?

Mungkin Anwar itu sendiri tidak faham tentang royalti minyak, saya sendiri pun tidak faham sangat.

Ada juga catatan blog menyatakan kekeliruannya secara terbuka.

Adakah dakwaan Joe Fernandez bahawa Malaysia hanya mendapat 15% royalti minyak?

Suatu ketika dahulu, Kerajaan Malaysia hanya memberikan 12.5 % royalti minyak kepada kerajaan Brunei, dan menyebabkan Brunei Terkeluar dari Malaysia.

Pada tahun 1963, Shell mengadakan pembahagian untung dengan Brunei 50:50.

Saya pun tak tahu berapa peratus yang Malaysia dapat daripada syarikat minyak. Dengar-dengar ia tidak menggunakan sistem royalti, akan tetapi pembayaran dalam bentuk cukai. *Tidak Pasti*

Amat bodohlah kalau Kerajaan Persekutuan hanya mendapat 15% royalti minyak berbanding dengan Syarikat Minyak dapat 85%. Bukan semua minyak di Malaysia dikorek oleh Syarikat Minyak Nasional.

Sejarah telah menunjukkan bahawa Syarikat minyak lebih mendapat untung lebih berbanding dengan empunya kawasan. Kerana itu kita ada PETRONAS supaya ianya kurang sedikit dibawa balik ke Amerika, Britain dan belanda.

Akan tetapi tiada undang-undang yang mengatakan Malaysia hanya perlu ada 1 sahaja Syarikat minyak. Syarikat Minyak Nasional hanya satu, tetapi kita boleh ada lebih syarikat minyak untuk mengorek minyak di Negara lain atau sendiri.

Tidak mustahil untuk kerajaan Negeri mempunyai syarikat minyak sendiri, bergandng bahu dengan syarikat minyak nasional.

Dipendekkan cerita, saya harap PAS Pusat lebih berhati-hati dengan semua cadangan Anwar Ibrahim yang melibatkan Kewangan Persekutuan. Jangan terima sahaja bulat-bulat cadangan 20% itu. Mungkin 10% memadai, supaya kita berlaku adil dengan negeri yang tidak mampunyai sumber minyak.

Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah persekutuan, kalau tiada langsung royalti minyak diberikan kepada negeri, tetapi sumbangan persekutuan kepada negeri jauh lebih besar daripada royalti minyak. Tidak menjadi masalah.

Sebagai contoh, royalti minyak terengganu adalah 1 bilion, Persekutuan tidak bayar royalti minyak, tetapi meyumbangkan 5 bilion setiap tahun. Tidakkah itu lebih baik?

p/s: Sila cadangkan nama syarikat minyak negeri Kelantan.
Kelateoil?
Petroklate?

0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit