test

Khamis, 17 April 2008

Pergerakan Retrogasi (Al-Banjari)

Maaf kupinta sekiranya catatan ini menyinggung perasaanmu.

Sedih aku melihat umat Islam zaman sekarang kurang bijak menilai fakta, terutama sekali bila melibatkan fakta saintifik.

Suatu ketika dahulu, tahun lepas, sibuk dengan berita kononnya planet Marikh telah berpusing terbalik, kononnya dunia nak kiamat. Maka terpaksa kuterangkan tentang "Retrogate Motion".

Kini berlakunya penyebaran maklumat sebegitu disertakan tuduhan ke atas NASA.

Berdasarkan kepada apa yang telah disampaikan kepada ana, perkara sebenar ini telah disembunyikan oleh pihak NASA sendiri, dan imej NASA yang berkaitan artikel tersebut telah dihapuskan, yang sebenarnya bukan dihapus tetapi disimpan.,kerana ia lebih menguntungkan ISLAM ketika suasana dunia bukan islam yang membenci agama Allah itu.

Pergerakan Retrogasi berlaku 26 bulan. Lebih kurang 2 tahun sekali.
Bumi bergerak lebih pantas daripada Marikh, jadi selalu bumi memintas Marikh sehingga 1 tahap , bumi bertentangan dengan marikh.

Takkan Kiamat 2 tahun sekali.


Kalau dipandang dari bumi, Marikh itu bergerak seperti zigzag,

adakalanya seperti huruf beta.
Tatkala ia kelihatan seperti membelok, ketika itu marikh kelihatan berpusing terbalik.

Bagaimana boleh marikh kelihatan sebegitu?

Perujuk kepada http://www.lasalle.edu/~smithsc/Astronomy/retrograd.html
Ketika zaman tiada Program Angkasawan Negara, zaman sebelum masehi, Plotemy telah membuat satu teori yang beranggapan Marikh mengelilingi sesuatu ketika mengelilingi matahari.


sebenarnya teori itu salah.


Kemudian ada teori dipanggil "copernican" kerana dibuat oleh Copernicus,
teorinya sebegini:-
Ianya sama seperti animasi yang dibuat oleh NASA


Seperti biasa, saya tidak percaya kalau ilmu greek dipindahkan secara langsung ke barat tanpa melalui zaman kegemilangan ilmuan Islam.

Jadi Saya google "Retrogate Motion Albiruni"
Maka terjumpa satu buku tentang Al Biruni di googlebook, mengatakan bahawa Al-Biruni telahpun membincangkan tentang pergerakan retrogasi (ketika itu dia mesti tak guna istilah BM) :Amatlah sedih apabila melihat sahabat blogger seislamku menuduh kepada NASA menyembunyikan fenomena Pergerakan Retrogasi, tatkala ianya diterangkan secara terperinci oleh ilmuan Islam beratus tahun dahulu.

Mari kita klonkan pemikiran Al-Biruni kepada minda anak-anak.

1 comments:

  1. Saya baru terima msg seperti diatas yg bumi kan kiamat kerana pergerakan Marikh.TKU for yr explaination.Msg inilah yg menyesatkan umat Islam yang malas dan tak berilmu yg berunsur fitnah.

    BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit